Monday, September 15, 2008

In Swedish

About this “feminism” and [some of] the conservative women and their views regarding Aplin, motherhood and children. But most of all about why I don't understand how a whole column about "the bad about the leftish women bashing Palin" can turn out to be bashing the leftish women, when the whole point and main argument in the column is "why women need to not bash other women". Hallå?!

And if I get the energy to translate it all to English I will but now I have to write something in Swedish since I will go absolutely crazy if I don’t comment this in the Swedish newspaper Svenska dagbladet.

”Därför är framgångsrika högerkvinnan Palin från arbetarklassen så provocerande. Hon visar att det feministiska vänsterprojektet inte behövs för att hjälpa kvinnor att bli jämställda. Kvinnor kan erövra makten alldeles av sig själva. En hockeymamma från landet, som aldrig gått på genuskurs och aldrig hört talas om Underordningen kan ta sig fram i maktens korridorer. With a little help from family and friends. I USA är sådant fullt möjligt. Där lämnas människorna i fred i sina hem, byar, småstäder och del- stater, skyddade av konstitutionen mot statens klåfingrighet. Jämställdhetsministrar och genuspedagoger lyser med sin frånvaro. Ändå är USA världsledande på kvinnor med makt i samhället. Sådant svider i skinnet på genus-Sverige. Därför ska Palin fulas ut. Annars kan ju svenska hockeymammor få för sig att de kan bli något, av egen kraft. Och en framtida svensk Sarah Palin kan få för sig att lägga ner alla onödiga och dyra genusprojekt.”

Allvarligt talat, vad i hela friden babblar Fru Claesson om? Eler ja, det vet jag ju men jag kan säga så här; Sverige behöver fler kvinnor som arbetar som inte tar ut 13 månaders mammaledighet själva och lämnar männen åt jobbet. Däremot är det en lögn att det är så himla bra i USA med mammor. Det är sant att det finns fler kvinnor i näringslivet och inom företagen. Det är däremot inte så att dessa kvinnor har tid med sina barn. (Och senast jag läste Fru Claesson sa hon tydligt att ”barnen behöver sina mammor” så i all ärlighet måste man nog kräva viss KONSEKVENSANALYS av debattören.)

Och att säga att USA är jämställt (min fetstil i citatet) är att vara sjukt vindögd och naivt lurad. Eller i och för sig, man kan ju definiera om jämställd förstås. Går det med demokrati kan det väl gå med jämställdhet också. Och så får man jättegärna ta en anomali och framhäva som ett exempel på normalitet. Det är bara det att det inte riktigt ger samma smak av sanning som man skulle vilja.

Kortfattat om Sverige och USA och kvinnor med barn.
I USA är det inte ovanligt att gå tillbaka till jobbet efter 5 veckor när du som kvinna fött barn OM du nu går tillbaka till jobbet vill säga....
I Sverige är det inte ovanligt att stanna hemma HELA föräldraledigheten när du som kvinna fött barn.

I USA är det en brytpunkt, även för medelklassfamiljer, att ha två barn och stanna hemma eftersom barnomsorg är så otroligt dyrt. Så, om du är höginkomstagare och kvinna OCH VILL JOBBA kan du ju hyra en nanny som tar hand om barnen (vilket Fru Claesson i detta inlägg verkar tycka är bra, i sina gamla inlägg tycker hon det är dåligt: ”män kan inte ta hand om barn, enbart kvinnor har dessa genetiska förutsättningar”) men det innebär inte att kvinnorna har bra kontakt med sina barn, eller papporna för den delen heller.

Vore det inte bättre om man hittade ett mellanläge som vore bäst för såväl barn som vuxna? Att tro att man "väljer" när det är 2 månader (om jag är snäll nu) eller vara hemmafru är lite naivt och stor tilltro till "fritt val". Att tro att arbetsgivaren inte tar hänsyn till att du som 25-40 årig kvinna utan barn inte kan tänkas ta ut 13 månader och sen större delen av alla VABdagar är även det lite naivt.

Således är inget av länderna särskilt underunderbart för jämnställt men åtminstone så kan man i Sverige säga att vi har ett val.

Kortfattat från min sida, jag börjar bli redigt förbannand över att det hela tiden är en lösning för ”kvinnor och familjesaker” att man köper in tjänster utifrån snarare än att ”den andra partnern” ska ta och kompromissa och fördela.

Fast mest av allt är jag förbannad på att vissa skribenter ändrar åsikt, ljuger och förenklar verkligheten och därmed omöjliggör en diskussion. (jag skulle så himla gärna vilja ha en sansad diskussion om Vad man kan förvänta sig av sitt liv om man nu får barn?! Både som pappa och som mamma. Och de som tror att dom kan göra EXAKT samma saker och prioriteringar som utan barn kanske inte skulle ha dom där telningarna...... just a thought....)

ok, have to go now and will try and translate this soon enough. but at the moment I am just so... ehh... upset that I can't make that happen.

3 comments:

hgg said...

det viktigaste som kvinna är väl att hitta en kar som kommer att ställa upp til 50 %....

chall said...

är inte säker på om du är allvarlig eller ironisk. (typiskt mig).

Jag nöjer mig nästan med att det inte ska vara "jag som gör allting hemma" men visst, dela lika vore ju en dröm... att det dessutom visar sig i alla studier att när man flyttar ihop gör kvinnan lika mycket som förut och mannen nästna inget gör mig inte gladare... men som sagt, det var inte ämnet nu. det var det där med barnen...

Maria Abrahamsson said...

Ojojoj, att Claesson är halvgalen är i och för sig ingen nyhet, men det här hade jag helt missat. Kanske lika bra det. Och även om det finns större andel kvinnor på höga poster här än i Sverige (vilket jag har läst någonstans att det gör) så finns det en betydligt större andel hemmafrar också, och det är inte alltid av eget val... Som sagt, om man tror att jämställdheten är bra i USA, då kanske man borde åka hit och bo här ett tag, och sen kan man komma med ett utlåtande.